Sverige har många vackra lokaler som lämpar sig för ståtliga fester och banketter. De flesta av dessa kan du hyra om du exempelvis anordnar ett bröllop, konferens eller någon annan fest. Här kan du läsa mer om några vackra festlokaler i Sverige samt hur du kan hitta en bankettsal nära dig.

Blå hallen & Gyllene salen

Den mest berömda svenska festlokalen är utan tvekan Blå hallen i Stockholms stadshus. Varje år den 10 december arrangeras den världsberömda Nobelbanketten eller Nobelfesten här. Banketten är en del av ceremonin efter utdelningen av Nobelpriset. Under Nobelbanketten serveras många olika välkomponerade maträtter och därefter beger sig gästerna till den Gyllene salen för dans. Banketten direktsänds av Sveriges Television och Sveriges Radio. Det är inte möjligt för privatpersoner att arrangera fest i den Blå hallen eller Gyllene salen. Däremot kan privatpersoner hyra Stadshustornet. Stockholms stad erbjuder dock företag, organisationer och föreningar möjligheten att hyra Blå Hallen och Gyllene Salen för evenemang. Dessa lokaler är perfekta för praktfulla banketter och storartade fester.

Bankettsaler på hotell

Privatpersoner som vill hyra ståtliga bankettsalar kan kontakta olika hotell. Många hotell, framför allt lyxhotell, har ofta någon form av större sal som kan hyras för fester, konferenser, mingel, uppträdanden, kongresser, mässor utställningar och annat. Hotell Clarion Sign i centrala Stockholm är ett exempel på ett hotell som erbjuder en stor bankettsal. Salen är 600 kvadratmeter med sju meter till tak vilket skapar många möjligheter. Salen har plats för 500 personer vid sittande middag eller 700 personer i biosittning. Om du inte bor i Stockholm kan du istället kontakta ett stort hotell i din stad och fråga om de har en bankettsal eller en större lokal att hyra ut till privatpersoner. Många hotell skriver inte ut i deras beskrivning att de erbjuder denna typ av festlokal och därför kan det vara bra att fråga direkt istället.